środa, 29 czerwca 2016

Uprawa patisona i kabaczka (cukinii)

Patison i kabaczek (cukinia)

Patison i kabaczek to botaniczne odmiany dyni zwyczajnej (łac. Cucurbita popo). Wyhodowano je w XIX wieku we Włoszech. Dynia po włosku to zucca, a zucchini to po prostu mała dynia, po polsku – cukinia.
Cukinia, choć blisko spokrewniona z dynią, nie płoży się jak ona ani nie wspina, lecz ma krzaczasty pokrój. Jadalne są jej owoce, a także kwiaty. Ma ich dwa rodzaje – męskie i żeńskie. Żeńskie to te z zalążkiem owocu na dnie. Męskie, mające u nasady tylko szypułkę, możemy zrywać bez szkody dla owocowania rośliny. Kwiaty zbieramy, kiedy są otwarte, delikatnie czyścimy i po usmażeniu w cieście (można je faszerować np. serem) jak najszybciej zjadamy. Młode cukinie kształtem przypominają ogórki. Mogą być jasno-, ciemno-, a nawet srebrzystozielone, żółte, prążkowane.

Patison - znanych jest wiele jego odmian barwnych – zielonkawe, granatowofiołkowe i prawie czarne, niektóre mają na skórce wzory tworzące mozaiki. Wyrośnięte owoce patisona mają średnicę dużego talerza i pokryte są guzowatymi wyrostkami. Warto je jednak zrywać młode, a nawet bardzo młode i małe – wtedy są najsmaczniejsze.

Uprawa cukinii i patisona w ogrodzie

Cukinia uprawa: stanowisko i sadzenie. Cukinie i patisony są dość łatwe w uprawie. Dobrze rosną na glebie żyznej, próchnicznej, przepuszczalnej, o odczynie obojętnym. Lubią stanowiska słoneczne, osłonięte od wiatru. Prawidłowy rozstaw sadzonek wynosi 80 x 80 cm. Można je siać wprost do gruntu (po dwa-trzy nasiona w jedno miejsce, pozostawić najładniejszą siewkę) lub sadzić rozsadę – wtedy plony będą szybciej. Siew lub sadzenie przeprowadza się w drugiej połowie maja.
Cukinia cechuje się intensywnym wzrostem, potrzebuje dużej ilości wody i składników pokarmowych. Jesienią na planowanej do uprawy cukinii czy patisonów grządce warto zastosować obornik (30-40 kg/10 m2) albo uprawiać je na pryzmie kompostowej. Często cukinie sadzi się na folii, która chroni przed utratą wilgoci. Gdy nie pada, cukinie i patisony trzeba podlewać, bo owoce drobnieją z braku wody. Nie należy przy tym moczyć ich liści. Warzywa stosunkowo szybko owocują i dają duże plony, np. z jednego krzaka można uzyskać od 13 do 45 cukinii. Warto zbierać je co kilka dni, bo pozostawione hamują kwitnienie i dalsze plonowanie. Gotowy do zbioru owoc ma intensywny kolor, jest jędrny i ma napiętą skórkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj w moim bajecznym świecie boskich ogrodów :)